Terapia me oksigjen hiperbarik për pacientët me goditje në tru: Si funksionon?

Terapia me oksigjen hiperbarik për pacientët me goditje në tru: Si funksionon?
1 Aug 2023
  1. Terapia me oksigjen hiperbarik për pacientët me goditje në tru: Si funksionon?

Terapia me oksigjen hiperbarik për pacientët me goditje në tru mund të ndihmojë në rikuperimin e lëvizjes, përmirësimin e kujtesës dhe adresimin e efekteve të tjera dytësore të goditjes në tru. Edhe pse ky trajtim nuk është domosdoshmërisht një koncept i ri, kërkimet mbi terapinë hiperbarike të oksigjenit për pacientët me goditje në tru po fitojnë terren.

Çdo individ është i ndryshëm dhe çdo goditje është e ndryshme, kështu që rikuperimi juaj do të jetë unik për ju dhe mund të kërkojë një kombinim trajtimesh. Terapia me oksigjen hiperbarik është një shembull i kësaj pasi mund të përdoret së bashku me ushtrimet rehabilituese dhe metoda të tjera. Në këtë artikull do të diskutojmë se si funksionon terapia hiperbarike e oksigjenit, efektet që mund të ketë në funksionin e trurit dhe çfarë mund të përfitojnë individët nga ky trajtim.

Çfarë është terapia me oksigjen hiperbarik?

Terapia me oksigjen hiperbarik (HBOT) është një metodë trajtimi joinvazive që përfshin frymëmarrjen e oksigjenit të pastër në një mjedis nën presion. Kjo kryhet në një dhomë oksigjeni hiperbarike ku presioni i ajrit rreth jush është rritur, gjë që lejon trupin tuaj të marrë një sasi të shtuar të oksigjenit.

Terapia me oksigjen hiperbarik zakonisht zgjat rreth 2 orë dhe mund të administrohet në një dhomë të pastër ose në një dhomë të krijuar për të akomoduar shumë pacientë. Kur një individ vendoset në një dhomë oksigjeni hiperbarike, ajri përbëhet nga 100% oksigjen kundrejt 21% të oksigjenit të marrjes sonë normale të ajrit. Kjo promovon shërimin e indeve nga një sërë kushtesh, duke përfshirë goditjen në tru, të cilat do të diskutojmë në vijim.

Si ndihmon terapia me oksigjen në rikuperimin e goditjes?

Kur një individ përjeton një goditje, kjo mund të jetë me natyrë ishemike ose hemorragjike. Një goditje ishemike ndodh kur një arterie në tru pengohet nga një mpiksje, ndërsa një goditje hemorragjike ndodh kur një enë gjaku shpërthen. Të dy llojet e goditjes në tru shkaktojnë privim të oksigjenit dhe vdekje të indeve brenda trurit dhe mund të çojnë në një gamë të gjerë efektesh dytësore.

Terapia me oksigjen hiperbarik rrit sasinë e oksigjenit të mbledhur nga mushkëritë, e cila nga ana tjetër rrit sasinë e oksigjenit të disponueshëm në indet e trupit. Kjo përfshin indet në tru, duke rritur sasinë e oksigjenit në dispozicion të qelizave të trurit.

Pas një goditjeje, truri është në gjendje të shërohet përmes një procesi të quajtur neuroplasticitet. Neuroplasticiteti lejon që pjesët përreth të trurit të marrin përsipër përgjegjësinë e pjesës së dëmtuar të trurit duke ndërtuar lidhje të reja midis qelizave të trurit. Kur truri është i zënë me rindërtimin e lidhjeve përmes procesit të neuroplasticitetit, ai kërkon edhe më shumë oksigjen.

Truri konsumon 20% të oksigjenit të trupit, por kjo është e mjaftueshme vetëm për të operuar një përqindje të vogël të qelizave të trurit në çdo moment të caktuar kohor. Terapia me oksigjen hiperbarik për pacientët me goditje në tru siguron oksigjen shtesë në tru, duke punuar në thelb si ‘ushqim i trurit’ për të përshpejtuar procesin e neuroplasticitetit.

Terapia e oksigjenit hiperbarik dhe ushtrimet për goditje në tru

Për të nxitur procesin e rilidhjes, ju duhet të stimuloni trurin përmes praktikës masive të ushtrimeve rehabilituese. Për shembull, nëse ju duhet të rifitoni lëvizjen e këmbës, do t’ju duhet të maksimizoni neuroplasticitetin duke praktikuar lëvizjet e këmbëve pa pushim. Praktika e përsëritur është përbërësi thelbësor për rikuperimin pas goditjes.

Pas goditjes në tru, ekipi juaj i rehabilitimit do t’ju ndihmojë të zhvilloni një plan për të adresuar qëllimet tuaja specifike për të përmirësuar funksionin dhe pavarësinë tuaj. Kjo përgjithësisht përbëhet nga ushtrime me goditje për të përmirësuar gamën e lëvizjes, forcën, ecjen dhe performancën e aktiviteteve të përditshme. Ndërsa praktika e përsëritur është shtytësi kryesor i neuroplasticitetit, terapia hiperbarike e oksigjenit mund të luajë një rol dytësor duke përshpejtuar procesin.

Rritja e disponueshmërisë së oksigjenit në tru mund të optimizojë shërimin dhe rigjenerimin e lidhjeve nervore. Kjo do të thotë që të mbijetuarit mund të kenë fitime më të shpejta në lëvizjen funksionale për shkak të këtij aktiviteti të rritur të neuronit.

Nuk ka shpëtim nga puna e vështirë e rehabilitimit, por terapia hiperbarike e oksigjenit mund të ofrojë një nxitje potencialisht të fuqishme për pacientët me goditje në tru. Më pas, le të diskutojmë efektet sekondare specifike të goditjes në tru që mund të ndikohen pozitivisht nga terapia hiperbarike me oksigjen.

Çfarë pasojash goditjeje trajton terapia me oksigjen?

Terapia me oksigjen hiperbarik është vërtetuar se adreson disa efekte dytësore që zakonisht përjetojnë pacientët me goditje në tru. Për shembull, HBOT mund të çojë në një rritje të konsiderueshme të funksionit njohës, madje edhe në fazat e mëvonshme të rikuperimit të goditjes. Terapia me oksigjen hiperbarik po përdoret gjithashtu për të përmirësuar lëvizjen pas goditjes, madje edhe për të mbijetuarit që përjetojnë paralizë pas goditjes.

Përfitimet e tjera të raportuara të terapisë hiperbarike të oksigjenit për të mbijetuarit e goditjes përfshijnë uljen e inflamacionit të indeve, uljen e vdekjes së qelizave nervore dhe përmirësimin e aftësive gjuhësore. Për më tepër, terapia me oksigjen hiperbarik mund të jetë një trajtim premtues për dhimbjet kronike pas goditjes në tru, e cila prek një numër të madh të të mbijetuarve.

Të mbijetuarit e goditjes në tru mund të provojnë HBOT në çdo fazë të afatit kohor të rikuperimit të goditjes, pavarësisht nëse goditja juaj në tru ishte disa muaj apo shumë vite më parë. Edhe pse shumica e studimeve janë kryer në fazat e hershme të rikuperimit të goditjes në tru, Dr. Shai Efrati ka publikuar një studim që mbështet terapinë hiperbarike të oksigjenit për pacientët me goditje në fazën kronike.

Në hulumtimin e tij, Dr. Efrati ka gjetur se aktiviteti i trurit, përmirësimi i funksionit të përditshëm dhe rritja e cilësisë së jetës lidhen me terapinë hiperbarike të oksigjenit. Kjo nënkupton që HBOT mund të përdoret për të rritur neuroplasticitetin në fazat e mëvonshme të rehabilitimit të goditjes.

Të metat e mundshme të terapisë me oksigjen për goditje në tru

Megjithëse terapia me oksigjen hiperbarik nuk është një trajtim i ri, hulumtimi mbetet i kufizuar dhe rezultatet e studimit janë të përziera. Për shembull, një studim hulumtoi efektet e terapisë hiperbarike të oksigjenit për pacientët që përjetojnë një goditje akute ishemike. Ata nuk gjetën asnjë përfitim nga HBOT në këtë grup studimor dhe sugjeruan se ky trajtim mund të jetë edhe i dëmshëm për këtë popullatë.

Një rishikim sistematik i vitit 2005 sugjeroi se nuk ka prova të mjaftueshme për të përcaktuar efektivitetin e terapisë hiperbarike të oksigjenit për pacientët me goditje në tru. Në mënyrë të ngjashme, një përmbledhje e kryer në vitin 2015 nga Shoqata Amerikane e Zemrës arriti në përfundimin se terapia hiperbarike me oksigjen mbetet një trajtim eksperimental për goditjen akute ishemike.

Përveç kërkimeve të kufizuara, ka edhe efekte anësore të mundshme të terapisë hiperbarike të oksigjenit. Në disa raste, HBOT mund të shkaktojë marramendje, lodhje, dëmtim të sinuseve ose veshit të brendshëm dhe ndryshime të përkohshme të shikimit. Në raste më ekstreme, mund të ndodhin probleme të mushkërive dhe toksiciteti i oksigjenit.

Terapia me oksigjen hiperbarik për goditje në tru: Përmbledhje

Kur ndodh një goditje, truri është i privuar nga oksigjeni që i nevojitet për funksionimin normal, duke çuar në dëmtimin e indeve. Kjo çon në një gamë të gjerë efektesh dytësore dhe kërkon rehabilitim të gjerë për shumicën e të mbijetuarve. Ky rehabilitim përgjithësisht përbëhet nga një shumëllojshmëri teknikash trajtimi në varësi të nevojave unike të të mbijetuarit.

Terapia me oksigjen hiperbarik është një trajtim që i siguron pacientit 100% oksigjen në një mjedis nën presion. Duke rritur sasinë e oksigjenit në dispozicion të qelizave të trurit, kjo mund të lehtësojë shërimin dhe neuroplasticitetin. E kombinuar me ushtrime të përsëritura, terapia hiperbarike me oksigjen mund të nxisë potencialisht rikuperimin dhe të nxisë rikthimin e funksionit fizik dhe kognitiv.

Terapia me oksigjen hiperbarik për pacientët me goditje në tru konsiderohet ende eksperimentale. Është e rëndësishme të bisedoni me mjekun tuaj për të përcaktuar nëse jeni një kandidat i përshtatshëm për këtë trajtim. Për më tepër, ata mund t’ju japin dritën jeshile për të kërkuar prova klinike në zonën tuaj.

Terapia me oksigjen hiperbarik mund të jetë një shtesë e dobishme për një program të rikuperimit të goditjes në tru. Mbani në mend, megjithatë, se ushtrimet e përsëritura të rehabilitimit dhe qëndrueshmëria janë çelësi i rikuperimit nga goditja në tru. Qëndroni të përkushtuar ndaj programit tuaj të rehabilitimit dhe vazhdoni të punoni ngushtë me ekipin tuaj të rehabilitimit për të arritur qëllimet tuaja të rikuperimit.

Leave a comment

X