Toksiciteti i bakrit dhe depresioni

Toksiciteti i bakrit dhe depresioni
19 Oct 2023

Toksiciteti i bakrit dhe depresioni

Bakri i lartë në inde është shoqëruar me një rritje të incidencës së depresionit, veçanërisht tek gratë, që ndodh shpesh afër periudhës së tyre menstruale. Roli shkaktar i tepricës së bakrit në depresion mund të jetë për shkak të çekuilibrit të tij në prodhimin e neurotransmetuesve në tru, ose ndërhyrjes së tij me minerale të tjera  si hekuri, zinku dhe mangani.

Llojet e Depresionit

Ka më shumë se një lloj depresioni dhe secili lloj bazohet në prodhuesit kryesorë të lëndëve ushqyese që mund të gjenden në një test flokësh. Depresioni toksik i metaleve mund të gjendet gjithashtu në një test mineralograme.

 • Një nivel i lartë i bakrit dhe kalciumit plus nivele të larta të kalciumit në krahasim me magnezin janë faktorët kryesorë që kontribuojnë në depresion.
 • Toksiciteti i bakrit varfëron zinkun, magnezin dhe vitaminën B6, të cilat janë lëndë ushqyese të nevojshme për prodhimin e serotoninës. Serotonina rrit disponimin dhe krijon një ndjenjë të mirëqenies. Ulja e nivelit të këtyre mineraleve, mund të rezultojë në depresion.
 • Kur funksioni i tiroides dhe veshkave është tejkaluar, kjo i shton një ngarkesë tjetër trupit.
 • Dikush me një model oksidimi të ngadaltë ka më shumë gjasa depresioni.
 • Gjatë pubertetit dhe me fillimin e menstruacioneve, vajzat adoleshente janë në rrezik më të madh të depresionit, sepse me rritjen e estrogjenit të tyre rrit mbajtjen e bakrit.
 • Sigurimi i lëndëve ushqyese të duhura për të balancuar nivelet e mineraleve, shmangia e përdorimit të pilulave kontraceptive plus detoksifikimi i bakrit të tepërt para adoleshencës do të zvogëlojë rrezikun e depresionit, ankthit dhe çrregullimeve psikologjike për vajzat adoleshente.
 • Bakri i tepërt mund të ndikojë në nivelet e monoamine oxidase (MAO) dhe serotoninës dhe të rezultojë në depresion. Enzima MAO është e përfshirë në heqjen e neurotransmetuesve norepinefrinë, serotonin dhe dopaminë nga truri.
 • Ilaçet kundër depresionit parandalojnë që kjo të ndodhë për të vënë në dispozicion më shumë nga këto kimikate të trurit – por ato gjithashtu varfërojnë mineralet kyçe të zinkut, magnezit dhe vitaminës B6 në trup, duke rezultuar në nivel të lartë të bakrit dhe rrit ankthin.

Bakri i tepërt Lloji i depresionit

 

 • Në këtë kategori bëjnë pjesë 17% e personave me depresion.
 • Kjo formë e depresionit shihet në rreth 95% e grave pas lindjes.
 • Këta njerëz kanë norepinefrinë të lartë, një pararendës i adrenalinës si rezultat i nivelit të lartë të bakrit.
 • Këta njerëz kanë zink të ulët që do të thotë gjithashtu se ata kanë GABA të ulët, i cili është një neurotransmetues qetësues.
 • Këto janë simptomat kryesore që lidhen me llojin e depresionit:
 • Zakonisht shihet në ADHD – hiperaktiviteti në fëmijëri
 • Zakonisht shihet në autizëm
 • Zakonisht shihet në skizofreni
 • Bakër i lartë do të thotë shumë pak dopaminë dhe norepinefrinë shumë të lartë
 • Pabarazitë hormonale
 • Intoleranca ndaj estrogjenit, butakëve dhe çokollatës – të gjitha janë ushqime me përmbajtje të lartë bakri
 • Metalothininë e ulët
 • Zinku i ulët do të thotë GABA i ulët, i cili është një neurotransmetues qetësues
 • Zhurmë në vesh (tinitus)
 • Çështjet shqisore me dritën, aromat, zërin dhe strukturën (mbrojtja prekëse) dhe simptomat e çrregullimit të përpunimit ndijor
 • Ankth i rëndë
 • Ndjeshmëria e lëkurës ndaj metaleve dhe pëlhurave të vrazhda
 • Çrregullime të gjumit dhe pagjumësi
 • Metalothininë e ulët

 

Lloji i Depresionit në bazë të mbingarkesës toksike

 • Në këtë kategori bëjnë pjesë 5% e personave me depresion.
 • Këta njerëz kanë nivele të larta ose arsenik, kadmium, merkur dhe/ose plumb.
 • Arseniku: mund të përcaktohet përmes testimit të flokëve
 • Gjendet zakonisht në ekspozimet ndaj pesticideve dhe furnizimeve me ujë,
 • Kadmiumi: mund të përcaktohet përmes testimit të flokëve
 • Kadmiumi shkakton dëmtim të veshkave.
 • Mërkuri: mund të përcaktohet përmes testimit të flokëve
 • Nuk ka nivel të sigurt, grumbullohet në tru dhe veshka dhe prish funksione të shumta të trurit dhe trupit.
 • Plumbi: mund të përcaktohet përmes testimit të flokëve

Metalet toksike në tru mund të shkaktojnë probleme të rëndësishme shëndetësore, duke përfshirë dobësimin e barrierës gjaku-tru, nivele të ndryshuara të neurotransmetuesve, shkatërrim ose demielinim të mbështjellësit të mielinës, rritje të stresit oksidativ, shkatërrim të glutationit dhe proteinave të tjera mbrojtëse.

 • Këto janë simptomat kryesore në këtë lloj depresioni toksik të mbingarkesës:
 • Dhimbje barku dhe ngërçe
 • Fryma e keqe
 • Depresioni që lind papritur gjatë një periudhe qetësie dhe mirëqenieje relative
 • Dështimi për t’iu përgjigjur këshillimit ose mjekimeve psikiatrike
 • Dhimbje koke dhe dobësi të muskujve
 • Rritja e nervozizmit
 • Pagjumësia
 • Energji e ulët
 • Shije metalike në gojë
 • Luhatje humori
 • Dridhja e muskujve
 • Atrofia e muskujve
 • Nervozizmi
 • Dëmtimi i veshkave dhe i mëlçisë
 • Rënie e ndjeshme njohëse
 • Dridhjet
 • Dobësi

Rezervoni orarin tuaj në 067 413 7773 për të kryer testin e mineralogramës pranë klinikës FitHealth.

Leave a comment

X