Ujë për të humbur peshë?!

Ujë për të humbur peshë?!
16 Oct 2023

 

A ju bën uji të humbni peshë?

Përgjigja është qartësisht negative: nëse do të ishte pozitive, do të digjnim kalori shtesë me çdo gotë ujë që pimë. Kjo, padyshim, nuk ndodh, sepse nëse nga njëra anë uji nuk jep energji, nga ana tjetër nuk ka aftësi të brendshme për të rritur metabolizmin e trupit, siç bëjnë ushqimet nervore si çaji dhe kafeja.

Pirja e sasive të tepërta të ujit me shpresën për të humbur peshë mund të jetë një praktikë e rrezikshme për shëndetin tuaj. Të detyrosh veten të pish më shumë gjatë vakteve, për shembull, “shuar zjarrin me të cilin digjet ushqimi” (ngadalëson dhe komprometon tretjen, duke holluar tepër lëngjet tretëse). Uji, pasi të përthithet në nivel të zorrëve, përfundon në gjak, duke rregulluar vëllimin e tij; nëse pimë shumë, pra rritet vëllimi i plazmës dhe bashkë me të rritet edhe presioni i gjakut. Së fundi, hollimi i tepërt i elektroliteve, në veçanti natriumi (njerëzit që duan ujërat me përmbajtje të ulët natriumi duhet ta kenë parasysh këtë), mund të jetë shumë i rrezikshëm dhe madje edhe vdekjeprurës në raste ekstreme.

A ju ndihmon pirja e ujit të humbni peshë?

Në këtë rast përgjigja mund të bëhet pozitive bazuar në disa konsiderata. Le t’i shohim ato në detaje.

Nëse pihet ujë në vend të alkoolit, lëngjeve të frutave, pijeve të ëmbla etj., marrja më e ulët e kalorive mund të ndihmojë vetëm në humbjen e peshës.

Te njerëzit që pinë pak dhe ka shumë prej tyre, mund të ndodhë që nevoja për ujë të ngatërrohet me nevojën për ushqim; duket si e pakuptimtë, por ka një kokërr të vërtetë, pasi ushqimet përmbajnë një përqindje të caktuar të ujit (afër 80-90% në shumicën e perimeve dhe frutave të freskëta).

Pirja e ujit të ftohtë akull, në teori, mund t’ju ndihmojë të humbni disa kalori më shumë, por kjo është padyshim një praktikë shumë e rrezikshme dhe jo e rekomanduar.

Pirja e një ose dy gotave ujë para ngrënies ndihmon në stimulimin e ndjenjës së ngopjes, duke reduktuar sasinë e ushqimit të gëlltitur.

 

A ju shton në peshë pirja e pakët?

Mund të ketë një të vërtetë edhe në këtë rast. Ne e dimë, për shembull, se indi dhjamor është shumë i varfër në ujë, ndërsa indi muskulor është i bollshëm; nuk është rastësi që subjektet obezë kanë një përqindje më të ulët të ujit të trupit se sa ata me peshë normale. Edhe sinteza e glikogjenit, ndryshe nga lipogjeneza, kërkon sasi të konsiderueshme uji, pasi çdo gram i këtij polisakaridi lidh pothuajse 3 gramë të tij.

Tek atletët e përfshirë në sportet e rezistencës, mungesa e ujit favorizon katabolizmin muskulor, me një rënie të pashmangshme të metabolizmit (kortizoli, hormoni i stresit, ka aktivitet antidiuretik dhe sekretimi i tij rritet në mungesë uji; në të njëjtën kohë, dehidratimi redukton sekretimin e testosteronit).

Për më tepër, marrja e saktë e ujit nxit eliminimin e toksinave nga trupi, të cilat për shkak të lipofilitetit të tyre priren të grumbullohen në indin dhjamor. Një tepricë e toksinave në qarkullim për shkak të marrjes së reduktuar të ujit mund të ketë një efekt dhjamor, si dhe të jetë padyshim jo i shëndetshëm.

 

Edhe nëse trupi ynë ka mekanizma jashtëzakonisht efektivë për të rregulluar humbjet e ujit sipas marrjes, pirja në sasitë e duhura është shumë e rëndësishme. Prandaj, në vend që ta bëni këtë me shpresën për të humbur peshë, ka më shumë kuptim të pini për t’u ndjerë mirë dhe për të shmangur të gjitha pasojat e pakëndshme të dehidrimit.

Leave a comment

X