A mund të shkaktojë shtim në peshë rezistenca ndaj insulinës?

A mund të shkaktojë shtim në peshë rezistenca ndaj insulinës?
29 Jan 2024

A mund të shkaktojë shtim në peshë rezistenca ndaj insulinës?

 

Rezistenca insulinike mund të çojë në shtim në peshë, dhe në një fazë të caktuar diabeti te tipit 2.

Zgjedhje të shëndetshme ushqimore për njerëzit me rezistencë ndaj insulinës që duan të humbin peshë.

Nëse jeni mbipeshë dhe përpiqeni të humbni disa kilogramë, mund t’ju jete thënë se marrja e një diete me kalori të ulta dhe kufizimi i marrjes së yndyrës janë mënyra e duhur.

Por çfarë ndodh nëse keni rezistencë ndaj insulinës dhe jeni në rrezik për diabetin e tipit 2?

“Nëse mendoni se jeni rezistent ndaj insulinës ose jeni në rrezik, bisedoni me mjekun tuaj se si ta menaxhoni gjendjen, duke përfshirë dietën,”. “Përpjekjet tuaja për të humbur peshë mund të mos kenë asnjë lidhje me vullnetin”. “Mund të jetë për shkak të mënyrës se si trupi juaj reagon – ose nuk reagon – ndaj insulinës.”

Mjeku juaj mund t’ju rekomandojë një dietë me pak karbohidrate, stërvitje të rregullt dhe madje edhe ilaçe për t’ju ndihmuar të kapërceni rezistencën ndaj insulinës. Por fillimisht duhet të dini nëse e keni këtë gjendje.

“Mjeku juaj mund të diagnostikojë dhe rekomandojë mënyra për të rikthyer rezistencën ndaj insulinës dhe për të parandaluar ose vonuar diabetin e tipit 2,”.

Çfarë është rezistenca ndaj insulinës?

Insulina është një hormon metabolik i prodhuar nga pankreasi kur hani dhe i tregon qelizave të trupit tuaj se karburanti, në formën e sheqerit në gjak ose glukozës, është i disponueshëm për përdorim të menjëhershëm.

Në disa raste, për një sërë arsyesh, qelizat e trupit nuk i përgjigjen insulinës siç duhet dhe nuk mund ta marrin lehtë sheqerin nga gjaku. Pankreasi reagon duke prodhuar më shumë insulinë në përpjekje për të mbajtur nivelet më të larta të sheqerit në gjak. Kjo gjendje njihet si hiperinsulinemia.

Nëse qelizat tuaja bëhen shumë rezistente ndaj insulinës, kjo mund të rezultojë në nivele të larta të sheqerit në gjak, gjë që mund të çojë në shtim në peshë, prediabet dhe diabet të tipit 2. Humbja e peshës me rezistencë ndaj insulinës është më e vështirë sepse trupi ruan sheqerin e tepërt në gjak si yndyrë.

Çfarë e shkakton rezistencën ndaj insulinës?

Yndyra e tepërt e trupit – veçanërisht rreth belit – dhe mungesa e aktivitetit fizik janë shkaqet kryesore të rezistencës ndaj insulinës. Një dietë me ushqime me karbohidrate shumë të përpunuara dhe yndyrna të ngopura është një tjetër kontribues. Disa ilaçe dhe kushte gjenetike gjithashtu mund ta shkaktojnë atë.

 

 

 

Shenjat e rezistencës ndaj insulinës përfshijnë:

Nivelet e larta të sheqerit në gjak

Presioni i lartë i gjakut

Nivele të larta të triglicerideve në gjak (një lloj yndyre)

LDL e lartë (kolesteroli i keq)

HDL e ulët (kolesteroli i mirë)

Cilat janë simptomat e rezistencës ndaj insulinës?

Simptomat e rezistencës ndaj insulinës shoqërohen me nivele të larta të glukozës në gjak dhe përfshijnë:

  • Etje e shtuar
  • Urinim i shpeshtë
  • Uria e shtuar
  • Shikim i turbullt
  • Dhimbje koke
  • Infeksionet vaginale dhe të lëkurës
  • Shërimi i ngadalshëm i prerjeve dhe plagëve

A mund të parandalohet apo vonohet rezistenca ndaj insulinës?

-Ndryshimet në dietë, aktiviteti fizik dhe madje edhe disa ilaçe mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të glukozës në gjak dhe insulinës.

-Dietat me pak karbohidrate që theksojnë burimet e shëndetshme të karbohidrateve, yndyrave dhe proteinave mund të zvogëlojnë rezistencën ndaj insulinës.

Indeksi i glicemisë dhe dieta

Një nga mjetet më të mira për të promovuar menaxhimin më të mirë të glukozës në gjak është Indeksi Glicemik (GI).

Një pikë GI është një masë e efektit që një ushqim i caktuar ka në nivelet e sheqerit në gjak.

Ushqimet me glicemi të lartë (70 e lart) shkaktojnë rritje të papritura dhe domethënëse të insulinës.

Ushqimet me nivel mesatar glicemik (56-69) janë ushqime me efekte të moderuara të rritjes së insulinës.

Ushqimet me glicemi të ulët (0-55) ndihmojnë në mbajtjen e niveleve të insulinës relativisht të ulëta dhe të qëndrueshme.

Mjeku nutricionist ju orienton lidhur me ushqimet me indeks te ulet glicemik qe duhet te integroni ne regjimin tuaj ushqimor.

 

 

Cilat ushqime ndikojnë në sheqerin në gjak?

Karbohidratet që sjellin rritje të sheqerit në gjak përfshijnë shumicën e llojeve të produkteve të miellit të rafinuar, të tilla si orizi, buka, drithërat e mëngjesit dhe produktet e pjekura, si dhe pijet me sheqer dhe lëngjet e frutave.

Karbohidratet që minimizojnë rritjen e sheqerit në gjak përfshijnë fasulet dhe bishtajore, fruta dhe perime të freskëta.

 

Çelësi i humbjes së peshës është qëndrueshmëria dhe qëndrueshmëria.

Leave a comment

X