Sindroma e zorrës së irrituar- FODMAP

Sindroma e zorrës së irrituar- FODMAP
26 Jan 2024

Sindroma e zorrës së irrituar

IBS – i quajtur gjithashtu shpesh “koliti spastik” – është një grup çrregullimesh kronike të zorrëve, të ndryshme nga sëmundjet inflamatore të duhura. Diagnoza e tij bëhet në prani të një ose më shumë prej simptomave dhe shenjave klinike të mëposhtme: dhimbje dhe ngërçe në bark, kapsllëk, diarre, ënjtje abdominale, meteorizëm dhe mukus në jashtëqitje.

Megjithatë, është thelbësore të diferencohet diagnoza e IBS nga kushtet e tjera që mund të shkaktojnë kushte shumë të ngjashme, të tilla si prania dhe acarimi i divertikulave, sëmundja celiace, intoleranca ndaj laktozës për shkak të mungesës së laktazës, reaksionet anësore ndaj histaminës ose alkoolit etilik ose shumë substanca irrituese (të tilla si kapsaicina nga specat djegës) ose për gëlltitjen e metilksantinës (për shembull kafeinë) etj.

Megjithatë, ajo që ndodh shpesh është mbivendosja e një ose më shumë faktorëve, përgjegjës për një vështirësi jo të papërfillshme në kryerjen e diagnozës.

Shkaqet e sindromës së zorrës së irrituar ende nuk kuptohen mirë, por ka të ngjarë që agjenti përgjegjës për këtë mbindjeshmëri qëndron në komunikimin e ndryshuar midis trurit dhe muskujve të zorrës së trashë.

Duke qenë se nuk është një sëmundje e vërtetë për t’u kuruar, kërkimet mjekësore janë fokusuar mbi të gjitha në uljen e simptomave, të cilat në thelb shfaqen pas stimujve nxitës shumë specifikë. Këto janë: marrja e disa ushqimeve, stresi nervor, ndryshimet hormonale dhe pasojat e sëmundjeve infektive.

Çfarë është dieta FODMAP?

Dieta FODMAP – në anglisht më saktë “Dieta e ulët-FODMAPs” – është një sistem ushqimor i krijuar për të luftuar sindromën e zorrës së irrituar ose IBS (akronim nga anglishtja: Irritable Bowel Syndrome).

Kjo strategji fokusohet kryesisht në kufizimin e faktorëve dietikë që lidhen më së shumti me fillimin dhe përkeqësimin e simptomave tipike të IBS.

A funksionon dieta FODMAP?

Përpara se të hyjmë në më shumë detaje, vlen të specifikohet se, në përqendrime të zakonshme, FODMAP-et nuk krijojnë asnjë problem për subjektet “normale”.

Megjithatë, duke rritur ndjeshëm dozën, FOSDMAP janë potencialisht përgjegjës për disa reagime edhe në ata që nuk janë të predispozuar për sindromën e zorrës së irrituar.

Ajo që është thënë deri më tani na çon në dy konsiderata themelore:

Veprimi i FODMAP-ve, përveç që është i lidhur ngushtë me subjektivitetin, është edhe i varur nga doza;

Si pasojë e pikës së mëparshme, efektiviteti i dietës FODMAP ndryshon nga personi në person dhe bazohet në faktorë të tjerë, dietikë dhe jo-dietikë (emocionalë, të sjelljes, mjedisore, etj.).

Në një studim të botuar në revistën “Gastroenterology”, afërsisht 3 nga 4 persona që vuajnë nga IBS raportuan lehtësim nga simptomat pas miratimit të një diete të ulët FODMAP dhe njohën efektivitetin maksimal pas të paktën 7 ditësh. Të dhëna të tjera, megjithatë, tregojnë se afërsisht 30% e rasteve të IBS nuk i përgjigjen në asnjë mënyrë dietës FODMAP.

 

Përfitimet e vërteta të dietës FODMAP

Shumë njerëz me sindromën e zorrës së irrituar të cilët hyjnë në një dietë të ulët FODMAP pretendojnë efektivitetin e saj në:

Ulja e simptomave të tretjes, të tilla si fryrje barku dhe tensioni, fryrje, diarre ose kapsllëk;

Shmangin marrjen e medikamenteve;

Përmirëson cilësinë e përgjithshme të jetës.

Çfarë janë FODMAPs?

Shkaktari dietik i Sindromës së Zorrës së Irrituar i atribuohet kryesisht disa lëndëve ushqyese dhe faktorëve të ngjashëm, të aftë të fermentojnë dhe/ose të mbajnë dhe/ose të tërheqin ujin (fuqinë osmotike) në lumenin e zorrëve. Këto molekula në thelb kanë një përbërje kimike treshe (karbon + hidrogjen + oksigjen) dhe përkatësisht klasifikohen midis hidrateve të karbonit, si p.sh.

oligosakaride;

disaharide;

monosakaride;

poliolet.

Edhe pse ato janë të grupuara brenda grupit të gjerë të karbohidrateve, midis FODMAP-ve mund të dallojmë molekula që janë mjaft të ndryshme nga njëra-tjetra dhe nga këndvështrime të ndryshme.

FODMAP përfshijnë: disa karbohidrate të thjeshta, disa fragmente niseshteje dhe disa fibra dietike.

Më saktë përmendim:

Fruktoza: gjendet në fruta, mjaltë, shurup misri me fruktozë të lartë, agave;

Laktoza: gjendet në qumësht dhe produkte qumështi që nuk janë fermentuar plotësisht;

Fruktane: të përfshira në hudhra, qepë, grurë, elbi, thekër etj.;

Galactans: gjenden në bishtajore, si fasulet, thjerrëzat, soja etj.;

Poliolet: përmbajnë frutat me fara, si mollët, avokadot, qershitë, fiqtë, pjeshkët, kumbullat, etj.

Funksioni ushqyes i FODMAPs

“Normalisht”, FODMAP-et kryejnë një ose më shumë funksione ushqyese; në veçanti: energjik (prodhon 3,75-4,0 kcal/g) dhe/ose modulues për zorrët dhe/ose prebiotik (ushques i florës bakteriale të zorrëve).

Kjo do të thotë që FODMAP-et nuk duhet të konsiderohen si agjent helmues. Problemi qëndron ekskluzivisht në “pragun e tolerancës subjektive”, i cili, në subjektet me IBS – që ndoshta kanë një komunikim të ndryshëm midis trurit dhe zorrëve – është shumë më i ulët se normalja.

 

Pse FODMAP-të shkaktojnë IBS?

FODMAPS dhe diarre

Siç pritej, FODMAP-et tentojnë të fermentohen në zorrë (prandaj funksioni prebiotik) dhe të mbajnë ose madje të tërheqin ujë nga mukoza.

Megjithatë, është e rëndësishme të dallohet aftësia për të mbajtur lëngje nga ajo e kthimit të lëngjeve. E para i është caktuar vetitë përthithëse-moduluese, kundër kapsllëkut dhe purifikimit, tipike për fibrat dietike të tretshme; e dyta, megjithatë, shpesh i atribuohet reaksioneve negative si acarimi dhe lëngëzimi i feçeve.

Të dy aspektet mund të duken, në sipërfaqe, të jenë vërtet sinonime; kjo sepse, në imagjinatën e zakonshme, ilaçi kryesor kundër kapsllëkut të rëndë dhe akut është përdorimi i substancave laksative madje shumë të fuqishme.

Nga ana tjetër, duke i dhënë fibra të tretshme në sasi “normale” te një subjekt i shëndetshëm, nuk do të kishim asnjë efekt anësor. Megjithatë, nëse do të merrte doza të vogla laksativësh osmotikë, pothuajse me siguri do të shfaqeshin diarre, fryrje dhe meteorizëm, ngërçe, etj.

FODMAP dhe kapsllëk

Deri tani gjithçka duket shumë e qartë dhe logjike.

Megjithatë, kapsllëku shfaqet edhe ndër simptomat e IBS; por si është e mundur që duke marrë substanca potencialisht laksative të merrni efektin e kundërt?

Përgjigja nuk është plotësisht e qartë as për specialistët. Hipoteza më e mundshme i referohet edhe një herë komunikimit të pasaktë midis zorrëve dhe trurit. Si rezultat i acarimit të shkaktuar nga FODMAP-et, zorra ka tendencë të “paralizojë” në vend që të kontraktohet në mënyrë të përsëritur ndërsa përparon.

E vetmja siguri është se kjo formë e IBS gjithashtu tenton të përgjigjet pozitivisht duke përjashtuar FODMAP nga dieta.

Por pse i bëmë këto dy dallime? Mbi të gjitha për të sqaruar se, megjithëse i konsiderojmë ato si një tërësi e vetme, FODMAP-et janë të ndryshëm nga njëri-tjetri dhe ndjeshmëria e dikujt ndaj njërës apo tjetrës molekulë mund të jetë gjithashtu e ndryshme.

Si të vendosni saktë një dietë të ulët FODMAP?

Një dietë FODMAP e strukturuar mirë mund të hartohet nga një dietolog ose një profesionist tjetër i ushqyerjes me trajnimin e duhur akademik. Megjithatë, në përgjithësi, një dietë e ulët FODMAP përfshin tre hapa thelbësorë:

Eliminimi;

Përpjekje për rikthim;

Përshtatje.

Eliminimi ose, më saktë, “kufizimi” i FODMAP-ve

Përpjekje për të rifutur FODMAPs

Pasi zorra të jetë “normalizuar”, gjithmonë nën drejtimin e profesionistit, është e mundur të rifuten ushqimet e eliminuara një nga një dhe me një normë në javë. Në këtë mënyrë është e mundur të zbuloni se jeni të ndjeshëm ndaj vetëm disa FODMAP, jo të gjithëve.

Përshtatje në zgjedhjen e FODMAP-ve

Meqenëse reagimet ndryshojnë si nga personi në person ashtu edhe në bazë të llojit të FODMAP, duke kuptuar se cilat ushqime shkaktojnë simptoma të tretjes falë fazës së mëparshme, tani është e mundur të krijohet një dietë e ekuilibruar me nivele të ulëta vetëm të FODMAP-ve “kritike”.

Çfarë hani në dietën FODMAP?

Dieta e ulët FODMAP nuk është veçanërisht kufizuese ose komplekse. Para së gjithash, është mirë që të eliminohen sa më shumë ushqimet e pasura me këto parime ushqyese.

Ushqime me FODMAP të lartë

Qumësht i freskët dhe produkte qumështi;

Disa drithëra, si: gruri, elbi dhe thekra dhe derivatet e tyre;

Disa fruta dhe perime, si: mollë, angjinare, lulelakër, hudhër, qepë, shalqi;

Fruta të dehidratuara;

Kërpudha;

Disa bishtajore, si fasulet;

Disa fara vajore, si: shqeme dhe fëstëkë;

Ëmbëlsuesit sintetikë dhe ushqimet që i përmbajnë, të tilla si çamçakëz;

Shurup misri me fruktozë të lartë;

Mjaltë;

Akullore.

Ushqime me FODMAP të ulët

Zëvendësuesit e qumështit me bazë bimore, si: qumështi i bajames, qumështi i kokosit, qumështi i orizit dhe qumështi i sojës;

Disa fruta dhe perime, si: banane, speca, boronica, karota, tranguj, rrush, spinaq, lakra, perime me gjethe jeshile, domate, mandarina;

Farat niseshte, duke përfshirë jo domosdoshmërisht drithërat, si: tërshëra, quinoa, orizi;

Patate.

Kujdes! Fakti që disa perime dhe fruta, pavarësisht se tregojnë nivele pothuajse identike të fruktozës, kanë një efekt të ndryshëm në IBS mund të tregojë se agjenti përgjegjës mund të gjendet diku tjetër; nuk përjashtohet kombinimi i disa faktorëve.

Kush duhet të ndjekë dietën FODMAP?

Është e mundur –e këshillueshme – të merret në konsideratë kjo metodë ushqyese nëse:

Diagnostikoheni me IBS;

Ju po kërkoni një mënyrë për të kontrolluar simptomat e IBS;

Një sëmundje inflamatore e zorrëve (si sëmundja e Crohn ose koliti ulceroz), madje edhe joaktive, është e pranishme, por simptomat e tretjes tipike për IBS shfaqen vazhdimisht.

Leave a comment

X