Miellrat pa gluten: cilat janë më të mirat për ëmbëlsira, bukë dhe pica?

Miellrat pa gluten: cilat janë më të mirat për ëmbëlsira, bukë dhe pica?
12 Jun 2023

Le të zbulojmë gjithçka për miellrat pa gluten: çfarë janë dhe si t’i përdorim për ëmbëlsirat, bukën dhe recetat e shijshme.
Vitet e fundit, miellrat pa gluten kanë zënë gjithnjë e më shumë hapësirë ​​në raftet e supermarketeve, si një alternativë ndaj miellit më të zakonshëm të grurit.
Të dobishme për të bërë të gjitha llojet e recetave, alternativat pa gluten po përhapen si përgjigje ndaj rritjes së njerëzve që kanë tolerancë të dobët ndaj glutenit ose që vuajnë nga sëmundja celiac.
Për këtë arsye, jo vetëm supermarketet, por edhe dyqanet e ushqimeve organike dhe farmacitë tani ofrojnë një përzgjedhje të gjerë të miellrave pa gluten.
Kjo ju lejon të adoptoni një dietë të larmishme pa pasur nevojë të hiqni dorë nga buka, pica dhe ëmbëlsirat. Për më tepër, ato përfaqësojnë gjithashtu një alternativë për subjektet që tresin lehtësisht glutenin, pasi i lejojnë ata të eksperimentojnë me shije të reja.

Ka shumë lloje të miellrave pa gluten dhe ato kanë origjinë të ndryshme.
Konkretisht, kategoritë kryesore të ushqimeve nga të cilat mund të merren miell pa gluten janë:
drithërat,
pseudo drithëra,
bishtajore,
bimë,
fruta të thata.

Miellrat pa gluten: cilat janë ato?
Miellrat kryesore pa gluten janë ato që rrjedhin nga drithërat në mënyrë natyrale pa këtë substancë (glutenin). Ndër këto, më të zakonshmet janë mielli i misrit dhe mielli i orizit.
Mielli i misrit është ideal për përgatitjen e polentës, tortilave dhe bukës.
Ndërsa mielli i orizit është një perberes i vlefshëm për t’u përdorur në përgatitjen e ëmbëlsirave dhe byrekut të shijshëm dhe është gjithashtu i shkëlqyer për brumë.
Një alternativë ndaj tyre është mielli i melit, i pasur me vitamina A dhe B. Shpesh përdoret për të përgatitur receta të ëmbla ose përzihet me miell të tjerë për të bërë bukë.

Ndër miellrat nga drithërat pa gluten ka edhe miell melekuqe, miell teff dhe miell kërpi.
Mielli i melekuqes është i pasur me vitamina, kripëra minerale dhe renditet ndër ushqimet me indeks të ulët glicemik.
Ideale për përgatitjen e recetave të ëmbla dhe të shijshme, ka një profil të mirë ushqyes, njësoj si mielli i tefit.
Ky i fundit vjen nga një drithë me origjinë afrikane e cila pasi grihet ju lejon të keni miell integral pasi përbëhet nga pjesa e brendshme dhe krundet.
Së fundi, mielli i kërpit, falë përmbajtjes së tij në proteina, përdoret shpesh në dietat e sportistëve dhe u jep një shije arrave recetave të ëmbla.

Miell pa gluten nga pseudo-drithërat
Siç e kemi pershkruar, miellrat pa gluten mund të vijnë edhe nga pseudodrithëra si hikërrori, quinoa dhe amaranti.

Miellrat pa gluten nga bishtajore
Miellrat pa gluten merren edhe nga bishtajore. Ky është rasti me miellin e sojës, qiqrave, fasuleve, bizeleve ose të fasules së kuqe.
Me një përmbajtje të konsiderueshme proteinash, këto miellra janë veçanërisht të përshtatshme për përgatitjen e recetave të shijshme, të tilla si omleta ose supa kremoze.

Miell pa gluten nga frutat e thata
Së fundi, miellrat pa gluten mund të merren edhe nga frutat e thata.
Në fakt, duke i grirë imët lajthitë, bajamet, gështenjat apo kokosin mund të përftohen miell pa gluten që do të përdoren për përgatitjen e ëmbëlsirave, duke përfshirë edhe tortat krokante.

Bërja e ëmbëlsirave, bukës dhe picave duke përdorur miell pa gluten është e mundur, me kusht që të ndryshoni dozat e recetave tradicionale.
Krahasuar me miellin e grurit, në fakt, alternativat pa gluten kanë një densitet të ndryshëm dhe prandaj kërkojnë të përdoren në sasi të ndryshme.

Për këtë arsye, mund të jetë e dobishme të merret në konsideratë një tabelë e zëvendësimit të miellit pa gluten për të kthyer 100 gram miell gruri në sasinë e duhur të një mielli tjetër.
Këtu janë dozat e miellit kryesor pa gluten:
miell amaranti: 88 gram
bollgur: 99 gram
miell misri: 85 gram
miell meli: 88 gram
miell quinoa: 82 gram
miell bishtajore: 66 gram
miell soje: 62 gram
miell tefi: 50 gram
miell kokosi: 20 gram
miell lajthie ose bajame: 41 gram

Ndryshe nga ato në listë, mielli i hikërrorit, mielli i melekuqes dhe mielli i orizit duhet të përdoren në receta me të njëjtën sasi si për miellin e grurit.
Natyrisht, jo të gjitha alternativat pa gluten kanë të njëjtin rendiment në përgatitjen e recetave të ëmbla dhe të shijshme.
Rrjedhimisht, është mirë të dini se miellrat më të mirë pa gluten për ëmbëlsirat janë ato të bëra me arra, bajame, kokos dhe gështenja, si dhe ato me meli, oriz dhe melekuqe.

Ndryshe nga recetat e ëmbla, të cilat mund të bëhen duke përdorur qoftë edhe vetëm një lloj mielli si përbërës bazë, përgatitja e picës shpesh kërkon përdorimin e disa miellrave të ndryshëm.
Duke përdorur miell orizi, meli, gështenja, soje dhe misër, në fakt është e mundur të krijohen përzierje miellash pa gluten për pica të cilat i japin jetë shijeve të ndryshme në varësi të dozave të përdorura.
Së fundi, ata që duan të testojnë bukën pa gluten mund të pyesin se cilat miell pa gluten të përdorin për bukë.
Në fakt, jo të gjitha alternativat pa gluten garantojnë tharje të saktë të produkteve të bukës.
Prandaj, miellrat më të mirë pa gluten për bukë janë quinoa, hikërrori, kërpi dhe amaranti.
Ju mund te zgjidhni po ashtu miellin e grurit, te cilit i eshte hequr gluteni per gatimet tuaja.

Mund të kryesh abonimin ushqimor të personalizuar gluten free pranë FitHealth Catering.

Leave a comment

X